De wereld staat op scherp. Nieuwsberichten over weer sterk oplopende aantal infecties en de mogelijke gevaren van het Coronavirus hopen zich op. De gevolgen zijn overal merkbaar. QR-codes en mondkapjesplicht. Wel of niet vaccineren? De discussies zijn eindeloos. Studio Pracht wil zich hier niet op concentreren maar juist wel op preventie en herstel voor de mensen die de corona-infectie hebben doorgemaakt en nog steeds veel klachten hebben.
Verschil bacterie en virus
Bacterie
Een bacterie is een eencellig micro-organisme. Bacteriën verspreiden zich erg snel, omdat de cel zich kan delen. Bacteriën zijn overal en ook in ons lichaam dragen wij miljoen bacteriën mee. Een bacterie is dus een levend organisme. Niet alle bacteriën zijn slecht. Toch kunnen we ziek worden van een bacterie als deze zich vestigt op een plek waar hij niet thuishoort en infecties veroorzaakt. Vaak kan het lichaam op eigen kracht genezen van een bacteriële infectie. Zoniet dan schrijft de huisarts vaak een antibiotica voor om de bacteriën te doden of de groei ervan te remmen.
Virus
Het grootste verschil met een bacterie is dat een virus geen levend organisme is. Het virus heeft geen eigen cellen. Het komt het lichaam binnen via lichaamssappen, zoals speeksel en bloed en nestelt zich vervolgens in een bestaande lichaamscel. Wanneer dit gebeurd heeft het virus de volledige controle over die cel en kan het virus zich vermenigvuldigen. Omdat virussen zich nestelen in cellen, maken zij gebruik van de stofwisseling van het lichaam. Het is daardoor lastiger een virus te genezen met medicatie.
Covid
Er zijn verschillende type virusvarianten, agressievere en mildere vormen. De incubatietijd voor het virus is vrij lang, waardoor je anderen kunt besmetten. De incubatietijd varieert van 2 – 14 dagen, maar in de meeste gevallen betreft het een dag of vier. Opvallend is dat het virus voorkeur lijkt te hebben voor mannen.
Immuunsysteem
Belangrijk is dat we ons immuunsysteem versterken. Hoe sterker het immuunsysteem, hoe groter de kans is dat je er met (lichte) griepverschijnselen vanaf komt. Simpel gezegd biedt ons immuunsysteem verschillende lagen van bescherming. Allereerst door onze lichaamsbarrières (huid, darmen en longen). Mocht het corona virus toch door deze barrières heen komen , dan pas komen er echte reacties vanuit ons immuunsysteem op gang.
Tips
Beperk gluten en lactose
Je barrière systeem, waaronder je darmen, huid en longen zijn gevoelig voor bepaalde voedingsstoffen. Vooral gluten in granen en het eiwit caseïne in zuivel verzwakken ons afweersysteem.
Eet voldoende vezels
Onze barrières bevatten bacteriën. Dit is ons leger om virussen buiten te houden. Om goede bacteriën te voeden hebben we vezels nodig uit voeding. Eet daarom minstens 500 gram groenten en 2 stuks fruit per dag. Knoflook en paddenstoelen zijn ontzettend heilzaam en hebben een anti-virale werking. Blauwe bessen zitten boordevol antioxidanten.
Reduceer Stress
Stress opent net als gluten en caseïne ook onze barrière systemen, dat is nu eenmaal een fysiologische reactie bij stress. Vergeet niet dat bewerkte voeding ook stress voor ons lichaam is. Beperk daarom junkfood en kook met verse ingrediënten.
Zorg voor een goede nachtrust
Het immuunsysteem staat normaal overdag uit en s’nachts aan om je lichaam te controleren op niet gewenste indringers. Zorg ervoor dat je op tijd naar je bed gaat en voldoende slaapt.
Suppletie
Vit C
Vit C zorgt ervoor dat we optimaal alle soorten witte bloedcellen kunnen aanmaken. Dat is belangrijk want witte bloedcellen kunnen ziekteverwerkers herkennen en onschadelijk maken. Kies een vit C complex met ascorbaat.
Zink
Zink zorgt er onder andere voor dat cytokines worden aangemaakt, dit zijn boodschappers om het immuunsysteem te alarmeren. Verder speelt zink een centrale rol binnen het immuunsysteem.
Vit D
Vit D is in staat om infecties van de bovenste luchtwegen tegen te gaan. Deze vitamine maken we uit zonlicht, maar in de winter schijnt de zon niet krachtig genoeg. Daarom raadzaam om deze bij te suppleren.
Ribes Nigrum
Ribes Nigrum is een krachtige antioxidant gemaakt van zwarte bessen om je immuunsysteem te versterken. Heeft ook een verzachtende invloed op de keel en luchtwegen.
Astragalus Eleutherococcus Shiitake
Astragalus is een plantje met een veelzijdige werking. Astragalus staat vooral bekend om zijn anti virale effect. Het zorgt ervoor dat een virus zich niet goed kan vermenigvuldigen.
Corona patient
Veel corona patiënten herstellen gelukkig na een paar weken helemaal. Helaas zijn er ook nog veel mensen die na een doorgemaakte corona-infectie last blijven houden van hardnekkige restklachten. In veel gevallen is het virus bij deze aanhoudende klachten nog niet goed “opgeruimd” door het immuunsysteem.
Studio Pracht gaat jou helpen om de virale belasting in je lichaam te remmen en je immuunsysteem een flinke boost te geven. Ook gaan we samen met je energiehuishouding aan de slag om de motor weer te laten draaien. Met het Covid-19 Herstel Pakket van Studio Pracht ga ik samen met jou een andere lifestyle creëren om restklachten van de corona-infectie te verminderen.