Bij insulineresistentie zijn lichaamscellen ongevoelig geworden voor het hormoon insuline. De reden hiervan is dat insulinereceptoren niet meer goed reageren op de aangeboden insuline. Glucose wordt minder goed opgenomen in de cellen. Wat zijn de gevolgen?
Hoe ontstaat insulineresistentie
Glucose is een snelle leverancier, het geeft het lichaam snel energie doordat glucose maar uit een suikermolecuul bestaat. Hierdoor kan glucose meteen in het bloed worden opgenomen. Voordeel is dus snelle energie. Door deze snelle opname ontstaat er een piek in de bloedsuikerspiegel. Met als gevolg dat de alvleesklier onder druk komt te staan, omdat orgaan het hormoon insuline in het bloed pompt. Insuline is een hormoon dat suikers omzet in energie voor de cellen. Als er teveel insuline in het bloed komt (als er teveel suikers worden gegeten) ontstaat er een groot probleem. De alvleesklier raakt uitgeput, omdat het continue insuline moet aanmaken. Het lichaam raakt vermoeid waardoor je nog meer naar suikers gaat grijpen want je wilt snel energie. Je raakt zo in een vicieuze cirkel. De bloedsuikerspiegel moet stabiel worden dit kan door middel van de juiste voeding met minder snelle koolhydraten (suikers).
Insulineresistentie
Als de bloedsuikerspiegel lange tijd te hoog is ontstaat er insulineresistentie, de insulinereceptoren reageren niet meet goed op de aangeboden insuline. Hierdoor wordt de glucose minder goed in de cellen opgenomen. De bloedsuikerspiegel gaat op lange termijn stijgen. Insulineresistentie neemt allerlei vervelende symptomen/klachten met zich mee.
- Acne
- Vermoeidheid
- Behoefte aan zoetigheid
- Vetopslag buik
- Moeite met afvallen
- PCOS
- Jicht
- Snelle veroudering
- Laaggradige ontstekingen
- Hart- en vaatziekten
Als we niet op tijd aan bel trekken kan insulineresistentie omslaan naar pre diabetes en in het ergste geval naar diabetes type 2.
Diabetici type 2
Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om glucose in het bloed om te zetten naar brandstof voor de cellen. Zonder deze brandstof kan je lichaam niet goed functioneren. Er zijn verschillende vormen van diabetes. De bekendste twee zijn type 1 en type 2. Type 1 is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem valt de insuline producerende cellen in de alvleesklier aan. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op het hormoon insuline, waardoor er teveel suiker in het bloed blijft zitten. Het goede nieuws is dat diabetes type 2 omkeerbaar is met de juiste begeleiding.
Oorzaken insulineresistentie en diabetes 2
- Overgewicht
- Ongezonde (bewerkte) voeding
- Teveel snelle koolhydraten
- Slaaptekort
- Alcohol
- Roken
- Chronisch stress
- Erfelijke aanleg
Aanpak Studio Pracht
Studio Pracht heeft een pakket ontwikkeld waarin we cliënten met insulineresistentie en diabetes type 2 begeleiden op het gebied van voeding, beweging en mindset. Elke week ontvang je 12 weken lang nieuwe menu’s met precies de juiste ingrediënten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden for a fit & shiny you!
Klik op deze link om de inhoud van het pakket te bekijken