Vermoeidheidsklachten is een vaak gehoorde klacht. Heel veel mensen hebben doorlopend last van vermoeidheid en en voelen zich de hele tijd moe. Soms zelfs extreem moe of juist afwisselend, dan weer fit dan weer moe. Vermoeidheidsklachten kunnen gepaard gaan met andere symptomen en kunnen allerlei oorzaken hebben.
Suiker
Een veelkomenden reden van vermoeidheid is het eten van veel geraffineerde koolhydraten. Onbewerkte voeding, zoals groente en fruit kunnen tegen vermoeidheid werken doordat ze polyfenolen bevatten. Polyfenolen bevatten veel antioxidanten die zorgen voor een beter immuunsysteem en zorgen voor meer energie en minder vermoeidheid. Om suikerpieken in het bloed te remmen, kunnen we het beste kiezen voor onbewerkte voeding die rijk is aan vezels, vetten en eiwitten. Deze voedingsmiddelen stabiliseren de bloedsuiker, want schommelingen kunnen vermoeidheid in de hand werken.
Te veel zitten
Veel mensen weten niet dat een inactieve leefstijl kan leiden tot vermoeidheid. Mensen die vaak vermoeid zijn, hebben volgens onderzoekers veel baat bij meer beweging. Ook gezonde mensen kunnen meer energie krijgen door meer te bewegen. Het beste is om elk uur even te bewegen en daarbij dagelijks een half uur tot een uur intensiever. Dat kan een wandeling of fietstocht zijn, doe vooral wat je leuk vindt. Probeer er een gewoonte van te maken om minder de auto te pakken en vaker de trap.
Te weinig slaap
Zeker 20% van de Nederlanders kampt met serieuze slaapproblemen. Daarbij hebben nog veel meer mensen een slaaptekort, simpelweg omdat ze te laat naar bed gaan. Volwassen zouden gemiddeld minimaal 7 uur moeten slapen. Belangrijk is dan wel dat het om nachtrust gaat van hoge kwaliteit, dus onafgebroken slaap. Een goede tip is om meer te bewegen, want mensen die overdag actief zijn hebben in de nacht een diepere slaap van hogere kwaliteit. Het is ook belangrijk om een goed dag- en nachtritme aan te houden. Alcohol verslechtert de slaapkwaliteit en is hiermee een echte energierover.
Voedselovergevoeligheden
Sommige mensen worden moe van bepaald voedsel, zonder dat ze dat weten. Te veel vet kan zwaar op de maag liggen. Andere verdachten kunnen ook suiker, gluten, zuivel, soja, mis of eieren zijn.
Te weinig eten
Als je niet zoveel eet, krijg je simpelweg ook minder energie binnen om je vitaal te voelen. Een crashdieet is daarom nooit een goed idee. Bovendien leiden dit soort dieten tot de productie van cortisol, dat bij overmaat een afbrekend hormoon is. Het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, dit kan vermoeidheid tegengaan.