Recept wortel courgette muffins
10 februari 2020Recept tonijnburgers
2 maart 2020Studio Pracht maakt samen met jou een persoonlijk plan for a fit & shiny you.
Moeten we nu wel of geen koolhydraten eten? Het koolhydraatarme dieet is populair, maar kunnen we wel koolhydraten missen? In deze blog vertel ik jullie alles over het mysterie van koolhydraten.
Koolhydraten
Koolhydraten zitten in alle producten met suiker (frisdranken, koekjes), fructose (fruit), in alle graanproducten zoals brood, rijst en pasta en in zetmeelproducten zoals aardappelen. Het zit zelfs in een kleine hoeveelheid in groente. Het lichaam breekt koolhydraten in eten af tot enkelvoudige suikers: glucose. Die glucose gebruiken we als brandstof waardoor we ons lichaam op temperatuur houden, kunnen bewegen en nadenken. Alleen vlees, vis, vet en zuivel bevatten geen of nauwelijks koolhydraten. Een menu dat bijna alle koolhydraten schrapt is dus om die reden onmogelijk vol te houden en erg ongezond. Je eet dan nauwelijks fruit en te weinig vezels.
Overschot aan koolhydraten
Elke koolhydraat gedraagt zich in het lichaam als suiker, of dat nu suiker in je thee is of suiker uit een boterham. Een teveel aan koolhydraten zal het lichaam zien als suikeroverschot. Dit overschot wordt omgezet en opgeslagen als vet op je buik en billen. Dat is dus de reden dat je ook van gezond eten, best mollig kunt worden!
Langzame en snelle koolhydraten
Je hebt snelle en langzame koolhydraten. De snelle suikers in fruit, gebakken aardappelen en cola laten je bloedsuiker snel stijgen en ook snel dalen. De langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld bonen zorgen dat je bloedsuiker gelijkmatig stijgt en daalt. Het hevig schommelen van de bloedsuikerspiegel is heel vermoeiend, daarom zijn veel mensen gebaat bij het eten van langzame koolhydraten. Ze eten dus wel brood en rijst, maar alleen volkorenbrood en zilvervliesrijst. Doordat hier wel koolhydraten inzitten, maar alleen de langzame, verdwijnt het rollercoastergevoel van hongerbuien en stemmingswisselingen. Die langzame koolhydraten zullen het gejojovan die bloedsuikerspiegel temmen. Vaak bedoelen we met koolhydraatarm eten dus vooral een langzaam-koolhydraat-dieet. Al het eten dat je bloedsuiker laat pieken, wordt gekipt. Wel brood, pasta en rijst. Maar alleen de volkoren granen, zilvervliesrijst en volkorenpasta. Koolhydraten zonder hongerklos. Wil jij ook koolhydraatarm gaan eten, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft? Studio Pracht heeft speciaal hiervoor het Reset Your Body pakket ontwikkelt for a fit & shiny you!