Moeten we nu wel of geen koolhydraten eten? Het koolhydraatarme dieet is populair, maar kunnen we wel koolhydraten missen? In deze blog vertel ik jullie alles over het mysterie van koolhydraten.
Koolhydraten
Koolhydraten zitten in alle producten met suiker (frisdranken, koekjes), fructose (fruit), in alle graanproducten zoals brood, rijst en pasta en in zetmeelproducten zoals aardappelen. Het zit zelfs in een kleine hoeveelheid in groente. Het lichaam breekt koolhydraten in eten af tot enkelvoudige suikers: glucose. Die glucose gebruiken we als brandstof waardoor we ons lichaam op temperatuur houden, kunnen bewegen en nadenken. Alleen vlees, vis, vet en zuivel bevatten geen of nauwelijks koolhydraten. Een menu dat bijna alle koolhydraten schrapt is dus om die reden onmogelijk vol te houden en erg ongezond. Je eet dan nauwelijks fruit en te weinig vezels.
Overschot aan koolhydraten
Elke koolhydraat gedraagt zich in het lichaam als suiker, of dat nu suiker in je thee is of suiker uit een boterham. Een teveel aan koolhydraten zal het lichaam zien als suikeroverschot. Dit overschot wordt omgezet en opgeslagen als vet op je buik en billen. Dat is dus de reden dat je ook van gezond eten, best mollig kunt worden!